Wat is blokprogrammering

Wat is blokprogrammering

Het leren van een programmeertaal is soms een moeilijke onderneming voor kinderen, omdat het gaat om het leren van de basisconcepten van programmeren terwijl ze de syntaxis leren. Daarom gebruiken we bij MindHub tools die het mogelijk maken om de basisprincipes van programmeren te leren door visuele codeblokken te ordenen.

En als het vandaag de dag mogelijk is voor 4-5-jarige kinderen om het alfabet van hun moedertaal of het Engelse alfabet te leren, waarom zou u dan op deze leeftijd het alfabet van programmeertalen niet beheersen?

Zoals Mitchel Resnick, een professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), het in een artikel over het onderwerp verwoordt: “Wat belangrijk is in het leerproces is dat kinderen “niet alleen leren coderen, ze coderen om te leren”. Alleen al deze vaardigheid is een pad naar een betere en welvarende toekomst voor hen. En dat willen we allemaal voor onze kinderen, toch?

Wat bedoelen we met "blokken" en soorten tools in blokprogrammering

'Blokken' zijn eigenlijk 'stukjes' instructies die door kinderen worden gebruikt om een ​​programma te maken dat de gewenste actie uitvoert.

Een van de meest populaire visuele programmeeromgevingen is Scratch. Door hun Scratch-projecten te maken en te delen, verbeteren jongeren hun wiskundige vaardigheden, creatief denken, leren ze systematisch te denken en werken ze samen. Door deze bouwstenen van codering op verschillende manieren te combineren, kunnen studenten verschillende effecten bereiken, variabelen creëren, loops draaien, geluiden afspelen, enz.

Een ander populair platform is Hopscotch, waarmee kinderen verschillende karakters kunnen kiezen om te manipuleren of om tekstobjecten te maken om in hun projecten te gebruiken. De applicatie biedt een basisset met besturingsinstructies, geschikt voor beginners in programmeren.

Tynker is een platform dat gemakkelijk een favoriet kan worden van zowel beginnende programmeurs als hun ouders of leraren. De webapplicatie-interface lijkt op Scratch.

Naast het studiemateriaal zelf, bevat het ook voorbeeldlesplannen voor beginners, tools voor klasbeheer en online presentaties van programma's die door studenten zijn gemaakt. De lessen zelf zorgen voor een flexibel leerschema en kinderen kunnen de inhoud gemakkelijk begrijpen, zelfs zonder begeleiding.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van blokprogrammering in het onderwijs?

Toegankelijk en snel

Blokgebaseerd programmeren is de beste oplossing als we het analytisch en logisch denken van kinderen willen ontwikkelen. Dit komt doordat ze alleen maar visuele “bouwstenen” in een logische volgorde hoeven te verbinden.

Programmeren zonder syntaxis

Blokgebaseerd programmeren vermindert de last van het gebruik van complexe syntaxis en stelt studenten in staat zich op een snelle en gemakkelijke manier op programmeren te concentreren. Code geschreven in visuele blokken heeft een sterke expressieve kracht en kan worden gemengd met op tekst gebaseerde code geschreven in reguliere programmeertalen.

Co-creatie van kennis bevordert het leren

Wanneer studenten als team aan een project werken en precies kunnen uitleggen wat ze hebben bereikt aan hun klasgenoten, verbetert dit hun prestaties verder en ontwikkelen ze hun vaardigheden.

Als gevolg hiervan streven kinderen er voortdurend naar om hun programma's te verbeteren door nieuwe instructies toe te voegen en te experimenteren met verschillende blokken en combinaties. Op deze manier veranderen kinderen van alledaagse gebruikers van technologie in makers.

Blokprogrammering is niet alleen een opwindende ervaring voor studenten. Met zijn hulp kunnen ze niet alleen op het kleine scherm van het apparaat programmeren, maar zelfs robots - zowel hun gedrag als talloze extra functies.

Als alles wat tot nu toe gezegd is interessant voor je klinkt, hoef je niet te wachten op het juiste moment om je kind kennis te laten maken met programmeren, want hoe eerder hoe beter!

Doe het nu door hem/haar in te schrijven voor een gratis demo-les of voor een van onze cursussen voor beginners.

More from our blog

Top 5 redenen waarom kinderen in 2020 code moeten gaan leren New

Top 5 redenen waarom kinderen in 2020 code moeten gaan leren

Er zijn veel redenen waarom uw kinderen code moeten gaan ler...

Read
Wat is blokprogrammering New

Wat is blokprogrammering

Het leren van een programmeertaal is soms een moeilijke onde...

Read